De bedoeling van een helm op het hoofd is dat deze bij een onverhoopte valpartij de ergste klap opvangt. Het is dus vooral de fietshelm die de ontstane krachten opvangt – in plaats van het hoofd. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit belangrijke trauma's in de hersenen kan voorkomen.
Hoe ontstaat de dempende werking?
De fietshelm beschermt onder meer doordat deze de klap verspreidt over een groter oppervlak van het hoofd. Bovendien absorbeert de foamlaag aan de binnenkant van de helm de ‘botsenergie’. Behalve het dempen van de schok is er nog een belangrijk, voor de hand liggend voordeel: de fietshelm voorkomt direct contact tussen het hoofd en (meestal) de grond of ander hard obstakel.
De ‘schaal’ beschermt ook de binnenzijde
De harde buitenkant van een helm noemen we de schaal. Deze beschermt helm en hoofd tegen harde en scherpe objecten, en beschermt ook het dempingsmateriaal aan de binnenkant. Sommige fietshelmen zijn zogenaamd In-mold: hierbij is het dempingsmateriaal in de buitenschaal gespoten en zitten beide delen niet aan elkaar gelijmd. Dit levert één geheel op en daarmee een lichtere helm.
Voorwaarden voor een goede werking van de fietshelm
De helm zit dus als een extra laag om het hoofd en vertraagt daarmee de impact van een botsing. Let op: voorwaarde is wel dat kinderen de fietshelm goed dragen. Een andere voorwaarde is dat de helm nog geen val heeft ondergaan en niet ouder is dan maximaal vijf jaar. Dit geldt ook voor alle officieel goedgekeurde kinderfietshelmen. Overigens verkopen wij alléén helmen met de EN 1078-norm. Dit CE-keurmerk heeft betrekking op zowel de veiligheid als op diverse andere aspecten van kwaliteit.
Een tip tot slot
Tip: de kinderfietshelm blijft zo lang mogelijk goed beschermen als u er duurzaam mee omgaat. Berg daarom de helm donker en droog op. Stop dus bijvoorbeeld ook géén natte handschoenen in de helm!
Fietsparadijs.com
Wij worden door klanten beoordeeld met een 9,4 van 10 gebaseerd op reviews.