Welk slot op de (elektrische) fiets?

Welk fietsslot moet u kiezen? Deze tips helpen u bij de keuze voor een slot voor de fiets, kinderfiets of e-bike. Met uitleg over welke fietssloten er zijn. En welke eigenschappen, voordelen en nadelen de verschillende sloten hebben.

Bent u op zoek naar een slot voor de fiets - of elektrische variant - dan zijn er de volgende vijf mogelijkheden. U kunt dan een kettingslot kopen, een beugelslot, een ringslot - eventueel in combinatie met een insteekslot, een kabelslot en/of een vouwslot.

 

Fietsslot kiezen

 

1) Algemeen

Hierboven staat al 'en/of'. Het is namelijk raadzaam om twee fietssloten te hebben en te gebruiken. Dit is het advies van onafhankelijke instanties zoals onder andere de politie. Eigenlijk moeten we zeggen: twee verschillende soorten fietssloten. Want één belangrijk voordeel zit 'm in het feit dat een fietsendief in zo'n geval ook vaardigheden en kennis van zaken moet hebben van twee soorten fietssloten - wil deze überhaupt kans maken uw tweewieler onreglementair tot de zijne of hare te gaan rekenen. De meeste fietsendieven, gelukkig, zijn echter goed in het openbreken van 'slechts' één type slot.

Het gebruik van een tweede fietsslot heeft ook simpelweg als voordeel dat een dief twee keer zo lang bezig is om er iets - iets dat uzelf niet wilt - van te maken. Bovendien: is één van de twee sloten geschikt om de fiets of e-bike ergens mee aan vast te zetten, dan is uw tweewieler niet even op te tillen en weg te dragen. De dief zal dan ter plekke met zijn kunde en gereedschap aan de gang moeten. En ook dat is weer een belangrijke, voor u gunstige en voor hem of haar duidelijk nadelige drempel.

Het type slot waarmee u uw elektrische of conventionele fiets ergens aan vast kunt zetten, zijn het kettingslot en het beugelslot. Eventueel ook het vouwslot. Een ideale combinatie is vaak het vaste ringslot, ook wel frameslot genoemd, samen met een ketting- of beugelslot. Maar bij het kiezen van een voor u praktisch fietsslot geven vooral de volgende voordelen en nadelen per slot een inzichtelijk beeld.

 

2) Voordelen en nadelen van elk type fietsslot

De voordelen van een kettingslot zijn er in meervoud. Genoemd hebben we al dat hiermee de fiets of kinderfiets op slot gezet kan worden ergens aan vast. Dat kan een boom zijn of een paal of hek. Het kan eventueel ook een zelf bij uw huis (of elders) aangebrachte muuranker zijn. Een kettingslot met zijn vele schakels is bovendien erg flexibel. Dat maakt het bovengenoemde extra makkelijk en snel.

Een voordeel van dit type slot is ook dat u kunt kiezen uit vele ART-kettingsloten. Wat het ART-keurmerk is, leest u hier. Kort gezegd zijn deze sloten bovengemiddeld veilig en sterk, en als zodanig ook erkend door verzekeraars. Deze kettingsloten zijn van gehard staal. En u kunt de dikte ofwel de diameter van de schakels laten afhangen van bijvoorbeeld de waarde van de fiets en de praktische omstandigheden (wel of niet diefstalgevoelig?) waarin u en uw tweewieler doorgaans bivakkeren.

Een kettingslot vervoert u daarnaast al rijdende eenvoudig op uw fiets. De ketting is immers om bijvoorbeeld de zadelpen heen te slaan. Kleinere of gemiddeld grote kettingsloten passen zelfs makkelijk in een fietstas, fietskrat of zelfs stuurtas. Verder is er veel keus qua lengte: van ruim onder één meter tot meterslang.

Een nadeel van een kettingslot kan het gewicht zijn, mede afhankelijk van - en in combinatie met - de lengte. Bij een zwaar slot en onzorgvuldig gebruik kan ook het frame eronder lijden, alhoewel de stalen schakels wel altijd omgeven zijn door een nylon beschermhoes.

***

Wat betreft de voordelen van een beugelslot: denk ook hierbij in eerste instantie aan het gebruik van gehard staal en, in méér of mindere mate, een stevige diameter. Samen met een solide slotcilinder leiden deze vaak tot het ART-certificaat. Ook onder ART-beugelsloten is er het nodige te kiezen als het gaat om het formaat, de prijs en het merk. En ook een ART-gekeurd beugelslot is ideaal als tweede slot.

Een beugelslot weegt daarnaast gemiddeld minder dan een kettingslot. Een beugelslot is over het algemeen ook iets goedkoper. En omdat dit slot voorgevormd is, is het beugelslot weliswaar minder flexibel dan het kettingslot, maar is de fiets daarom juist ook vaak sneller ergens aan vast te zetten. Zeker met een vooraf bepaalde vaste plek door het wiel, om het frame en een niet te dikke pilaar, paal of spijl.   

Een nadeel van het beugelslot blijft echter toch de lagere mate van flexibiliteit. Dit geldt vooral bij het op slot zetten van de fiets aan een wisselend vast object. Het is met een beugelslot soms ook minder eenvoudig om de juiste plek te vinden waarbij u het slot goed om het framegedeelte van de fiets krijgt. Een ander, zij het klein nadeel, kan zijn dat een beugelslot minder makkelijk mee te nemen is onderweg op de fiets. De beugel past minder goed bij het zadel of bijvoorbeeld in een stuurtas, maar uiteraard nog altijd wel in een gewone fietstas of in een fietskrat of fietsmand.

Fietsslot keuze: een ringslot?

De voordelen van een ringslot zijn al tientalen jaren evident. Het is het meest klassieke fietsslot en ook in deze tijden van de elektrische fiets blijft het ringslot - of in een andere term frameslot - gewoon uitstekend dienst doen. Met de vaste montage aan het fietsframe heeft u dit slot altijd bij de hand, en hetzelfde geldt voor de sleutel. Per ongeluk vergeten, of zelfs het kwijtraken van de sleutel, is er onderweg dus niet bij.

Ook ringsloten zijn veelvuldig voorzien van het ART-keurmerk. Andere voordelen zijn dat een ringslot zéér gebruiksvriendelijk is. Met twee tellen staat de fiets op slot - alleen nog niet ergens aan vast, maar daarvoor kunt u zoals gezegd aanvullend een kettingslot, beugelslot of eventueel vouwslot gebruiken. Een ringslot leidt ook nooit tot beschadiging aan het frame. Bovendien is dit type slot wat goedkoper. En een ideaal, efficiënt een-tweetje is die tussen ringslot en een insteekketting of eventueel een insteekkabel. Met een insteekketting heeft u altijd de voordelen van een kettingslot bij de hand.

Een nadeel van een ringslot is dat deze een gemiddeld niveau van beveiliging biedt. Zeker bij duurdere fietsen en zeker op meer diefstalgevoelige plaatsen is óók een tweede slot eigenlijk onmisbaar. Al helemaal omdat de fiets met slechts een ringslot door een dief makkelijk - op slot en al - te verplaatsen is of snel in te laden in bijvoorbeeld een bestelbusje.

***

De voordelen van een kabelslot voor de fiets zijn de veruit bovengemiddelde flexibele eigenschappen. Kabelsloten zijn naast zeer buigzaam ook in veel lengtes beschikbaar. Meerdere fietsen, e-bikes en/of bakfietsen ermee aan elkaar vastzetten is bij voldoende lengte geen probleem. Ook wegen kabelsloten erg weinig. Voor de kinderfiets is een kabelslot dan ook populair. Een kabelslot is eenvoudig op te rollen en mee te nemen én heeft een softe kunststof buitenzijde. Dat is ook weer beter voor het frame en het lak van de fiets. Bovendien is een kabelslot goedkoper dan de meeste andere fietssloten.

Echter, een kabelslot biedt minder anti-diefstal bescherming dan bijvoorbeeld het kettingslot en het beugelslot. Ze zijn minder sterk, makkelijker door te knijpen en krijgen dan ook niet het ART-keurmerk. Een fiets die op slot staat met alleen een kabelslot, is normaal gesproken niet te verzekeren.

***

De voordelen van een vouwslot bestaan uit onder andere de zéér compacte vorm. Net als de vouwfiets is een vouwslot erg gemakkelijk mee te nemen. Vaak is bij aankoop ook een bijpassende houder of een tasje inbegrepen. Het gewicht valt meestal erg mee én, niet onbelangrijk, ook met een vouwslot kunt u de fiets of elektrische fiets vastzetten aan de vaste wereld. Ook een vouwslot kan dus dienen als tweede fietsslot. Zeker als het vouwslot beschikt over alarm, maar vooral als het een ART-vouwslot is, biedt het veel bescherming bij het voorkomen van diefstal.

Een nadeel van een vouwslot is dat dit type fietsslot net wat lastiger ergens omheen is te slaan. Een kettingslot is flexibeler. En lang niet elk vouwslot voor de fiets of e-bike beschikt over het ART-predicaat.


3) Specifieke kenmerken per soort fietsslot

Heeft u het fietsslot van uw waarschijnlijke voorkeur kunnen bepalen? Kijk dan naar de specifieke kenmerken van het betreffende type slot.

Let bij een kettingslot op deze mogelijke eigenschappen:

- heeft het een ART-keurmerk? Zo ja, ART-2 of ART-3 (de laatste biedt nog meer bescherming voor e-bike en andere duurdere fietsen)?

- welke lengte heeft het? Hoe langer, hoe meer mogelijkheden, maar ook hoe hoger het gewicht.

- welke diameter hebben de schakels?

- heeft het een anti-stofklepje?

- heeft het kettingslot auto-clicksluiting?

- heeft het kettingslot een versterkte cilinder?

- hoeveel reservesleutels ontvangt u erbij?

- en uiteraard: welke prijs hoort erbij en is het een goed merk?

 

Keuze voor een fietsslot: welke fietssloten zijn er?

 

Let bij een beugelslot op deze mogelijke eigenschappen:

- heeft het een ART-keurmerk?

- is het beugelslot niet te zwaar, maar ook qua gewicht geschikt voor de fiets?

- welke afmetingen hebben de binnenbeugel en buitenbeugel? Voor welke fiets / e-bike gebruikt u de beugel en hoe en waar moet deze vast?

- heeft het beugelslot een sterke cilinder?

- is het eventueel voorzien van een framehouder?

- hoeveel reservesleutels ontvangt u erbij?

- en uiteraard: welke prijs hoort erbij en is het een goed merk?


Let bij een ringslot op deze mogelijke eigenschappen:

- heeft het ringslot een ART-keurmerk (ART-2)?

- zijn de afmetingen geschikt voor uw eigen fiets? Let op de dikte van de ring of eventueel een benodigde extra brede opening voor bijvoorbeeld brede (ballon)banden bij transportfiets, cruiser of ATB.

- kan er in het ringslot een insteekketting of insteekkabel? Of is deze al inclusief?

- heeft het cilinderhuis extra inslagbeveiliging?

- hoeveel reservesleutels ontvangt u erbij?

- en uiteraard: welke prijs hoort erbij en is het een goed merk?

 

Let bij een kabelslot voor de fiets op deze mogelijke eigenschappen:

- hoe lang is het kabelslot? Lang genoeg om er meerdere van uw fietsen mee aan elkaar te zetten bijvoorbeeld?

- is het een kabelslot met sleutel of een cijferslot?

- is het een kabelslot voor volwassenen of een kabelslot voor de kinderfiets?

- is het een kabel met vast slot of met een los hangslot?

- hoeveel reservesleutels ontvangt u erbij?

- wat is de diameter van de kabel?

- is het met auto-clicksluiting?

- is een vaste clip voor bevestiging aan de fiets inbegrepen (soms het geval)?

- en uiteraard: welke prijs hoort erbij en is het een goed merk?

 

Let bij een vouwslot op deze mogelijke eigenschappen:

- is het een vouwslot met ART-keurmerk (ART-2)?

- welke lengte heeft het vouwslot? Hoe langer, hoe meer mogelijkheden, maar ook: hoe zwaarder.

- betreft het een vouwslot met alarm?

- hoe sterk zijn de scharnierpunten?

- heeft het vouwslot een hoogwaardige cilinder?

- is het inclusief een opbergtasje / transporttasje?

- is het met een bevestigingsclip voor aan het fietsframe?

- hoeveel reservesleutels ontvangt u erbij?

- en uiteraard: welke prijs hoort erbij en is het een goed merk?


Zie hier ons grote aanbod aan fietssloten en e-bike sloten!

 

Lees meer
Filter uw producten

















AXA Ringslot Solid Plus zwart ART-2 keurmerk
De AXA Solid Plus is een hoogwaardig frameslot met extra brede opening voor o.a. ballonbanden. Daarnaast kunt u een extra kabelslot gebruiken om uw fiets aan een vast object vast te maken.
SALE ABUS Kettingslot Ionus type 8900 (ART-2) in het rood
ABUS Kettingslot Ionus type 8900 (ART-2) in het rood
Kettingslot van ABUS met het ART-2 keurmerk voor uw fietsverzekering. Dit rode, 110 centimeter lange slot is 2,2 kg.

€49,95 €42,95

Informatie
AXA Ringslot Defender met ART-2 keurmerk (zwart/zilver)
Fietsparadijs.com heeft het klassieke ringslot van AXA altijd voorradig èn scherp geprijsd! U kunt bij ons achteraf betalen. Eenvoudige bevestiging op het achterframe. Geen bevestigingsmateriaal meegeleverd.
SALE Pro-tect Kettingslot Cubic ART-2 - 120 CM
Pro-tect Kettingslot Cubic ART-2 - 120 CM
De Cubic is een veilig, ijzersterk kettingslot van 120 centimeter lang met keurmerk ART-2. Met hoes van nylon en stofklepje.

€42,95 €34,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Ionus type 8900 (ART-2) in het zwart
ABUS Kettingslot Ionus type 8900 (ART-2) in het zwart
Kettingslot van ABUS met het ART-2 keurmerk voor uw fietsverzekering. Dit zwarte, 110 centimeter lange slot is 2,2 kg.

€49,95 €42,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Granit City Chain XPlus 1060/170
ABUS Kettingslot Granit City Chain XPlus 1060/170
De City Chain XPlus 1060 van ABUS is een zeer sterk kettingslot met het ART-3 keurmerk. Dit 170 cm lange slot is geschikt als fietsslot, scooterslot en slot voor een bakfiets.

€174,95 €164,95

Informatie
ABUS Kettingslot City Chain 8800 95 cm Rood
De City Chain 8800 van ABUS is een prima slot om uw fiets mee vast te zetten. Het slot is 95 cm lang, heeft een automatisch sluitende cilinder en een rode hoes van textiel ter bescherming van uw fiets.
Lynx Kettingslot Rubix 100 cm 9 mm - ART-2
Een slot met een mooie lengte van 100 centimeter, een stevige ketting met een diameter van 9 millimeter, een beschermhoes en vaste kop. Met ART-2 keurmerk en toch heel betaalbaar!
ABUS Kettingslot City Chain 8800 120 cm Rood
De City Chain 8800 van ABUS is een prima slot om uw fiets mee vast te zetten. Het slot is 120 cm lang, heeft een automatisch sluitende cilinder en een rode hoes van textiel ter bescherming van uw fiets.
SALE ABUS Ivera 7210 110 cm
ABUS Ivera 7210 110 cm
De Ivera 7210 is het kleine broertje van de Iven. Het Ivera kettingslot is een prima fietsslot van 110 cm. Met automatisch sluitsysteem.

€55,00 €49,95

Informatie
SALE AXA Vouwslot Foldable 600 95cm met houder donkergrijs
AXA Vouwslot Foldable 600 95cm met houder donkergrijs
De AXA Foldable 600-serie is een vouwslot dat eenvoudig is in gebruik. Het lichte, sterke, maar vooral betaalbare slot is leverbaar in het donkergrijs en is 95 cm lang.

€45,95 €39,95

Informatie
AXA Vouwslot Newton FL90K Zwart 90cm
De AXA Newton is een vouwslot dat eenvoudig is in gebruik. Het sterke stalen slot is leverbaar in het zwart en is 90 cm lang. Inclusief houder.
Pagina 3 van 5