Fietsaccu in de winter

  • Geplaatst op
Fietsaccu in de winter

Waarop moet je letten bij een fietsaccu in de winter? Hoe gebruik je de accu als het koud is of vriest?

In de wintertijd komt de vraag vaak voorbij. “Waarop moet je letten bij een fietsaccu als het koud is of vriest?” Met de volgende aandachtspunten zorg je goed voor je e-bike batterij, bij matige tot erge kou.

 

Een fietsaccu vraagt altijd al de aandacht, als je er lang mee wilt doen, en de capaciteit ervan optimaal wilt houden. Bij temperaturen richting en vooral onder nul vraagt deze aandacht nog de nodige aanvullende knowhow. Zo voorkom je bovendien blijvende schade aan de accu - als sprake is van winterse vrieskou.

 

Gebruik van de fietsaccu als het vriest

Goed te weten: elke e-bike batterij krijgt gaandeweg te maken met geleidelijk verlies van capaciteit. Hoe ouder de accu en hoe meer oplaadbeurten deze al heeft gehad, hoe meer dit het geval is. Dit gebeurt ook bij normale temperaturen, alleen in dat geval veel minder snel.

Bij het zoveel mogelijk vertragen van dit proces, is het dus allereerst heel belangrijk om de accu op de juiste temperatuur te houden. Bij vrieskou ontstaat er namelijk condens en raken de batterijcellen nog veel sterker onderhevig aan negatieve chemische processen.

 

Het doel is dus om ook in de winter de fietsaccu zoveel mogelijk rond kamertemperatuur te houden.

 

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten, om je fietsaccu te beschermen tegen kou.

 

1) Waar laat je de fietsaccu in de winter?

• Neem de uitneembare accu altijd mee naar binnen.


• Neem de uitneembare accu zeker óók bij een langdurige winterstalling mee naar binnen. De batterij kan beter lang in huis, dan lang in de koude schuur.


Géén uitneembare accu? Plaats de fiets met accu dan in zijn geheel in een niet zo koude omgeving, zoals in een geïsoleerde garage.


• Gebruik je de fiets met batterij langere tijd niet? Berg de accu dan niet alleen op kamertemperatuur, maar óók droog op.


• Houd überhaupt de accu en met name de aansluitpunten droog én schoon. Zonder vocht, stof, zand en ander vuil blijft de verbinding goed werken. Bovendien voorkomt het droog én schoon opbergen potentiële corrosie.

 

2) De fietsaccu laden in de winter

• De koude accu opladen? Laat deze koude accu vóór het laden eerst even op kamertemperatuur komen!


Laad de fietsaccu ook in de winter bij langdurig niet-gebruik regelmatig bij. Ongeveer eens per twee weken, op kamertemperatuur (een kleine 20 graden Celsius). Ook bij niet-gebruik zal de accu ontladen en dat proces verloopt sneller als het koud is.


• Het is sowieso vaak noodzakelijk om de accu niet te diep te laten ontladen. Bij diepontlading kunnen de interne cellen al gauw onherstelbaar beschadigen.


Helemáál volladen hoeft niet: sterker nog, is zelfs beter van niet.


• Je kunt ook een thermische beschermhoes gebruiken om de accu warm te houden: ook voor buiten tijdens het fietsen in de (vries)kou. Zie de vorige link of bijvoorbeeld deze.


Is het extreem koud? Zoals rond de -10 graden Celsius? Dan is het – behalve voor jezelf – ook voor de fietsaccu en de interne cellen beter om überhaupt niet van huis te gaan.

 

Let op de actieradius van de fietsaccu in de winter

Verder is het goed te weten dat hoe kouder het is, hoe sneller de accu ook tijdens het fietsen zal ontladen. Dat verlaagt de actieradius van dat moment. Als je dit weet, kun je ook beter inschatten of een wat langere e-bike rit dan normaal, als het koud is wel een goed idee is. Alhoewel je van trappen zonder ondersteuning wel zélf wat warmer wordt…

 

Gebruik een goede fietsaccu(lader)

Een goede fietsaccu met goede batterijcellen en degelijke oplaadmogelijkheden? Dat en ook het gebruik van een goede fietsacculader scheelt in het zo lang mogelijk behouden van de capaciteit. Oók in de winter.