ANWB best geteste fietssloten en e-bike sloten

Een betrouwbare bron om te ontdekken welk fietsslot of e-bike slot als beste uit de test komt, is de ANWB slotentest. De sloten die als top uit de test van de ANWB komen, excelleren in gebruiksgemak, prijs en veiligheid. De ABUS IVEN Chain 8210 en de ABUS IVY Chain 9210 zijn de uitblinkers. Ook enkele andere fiets- en e-bike sloten presteren goed.

In de ANWB slotentest van 2022 zijn twintig verschillende fiets- en e-bike sloten onder de loep genomen, afkomstig van twaalf verschillende merken. In de eindbeoordeling wordt de IVEN Chain 8210 uitgeroepen tot Testwinnaar in de categorie ART-2 sloten. De IVY Chain 9210, eveneens van ABUS, ontvangt de titel Testwinnaar in de categorie ART-3 sloten.

Hoe praktisch zijn de geteste fiets- en e-bike sloten?

De ANWB heeft in haar slotentest de resultaten gebaseerd op de volgende criteria met betrekking tot gebruiksgemak. Hoe eenvoudig is het fietsslot/-bike slot te openen en te sluiten? Hoe makkelijk is het slot vast te zetten aan een hek of paal? Hoe handig is het slot om mee te nemen op de fiets/e-bike? Wat is de mate van slijtage van de kettinghoes (bij een kettingslot)? Is het gewicht van het slot niet onnodig zwaar?

De ANWB Slotentest richt zich voornamelijk op deze praktische aspecten. Wat betreft de veiligheid van de geteste fiets- en e-bike sloten, zijn de testresultaten al gebaseerd op de aan die sloten toegekende ART-classificatie. Het ART-keurmerk geeft namelijk al veel informatie over onder andere de weerstand tegen agressieve diefstalmethoden. In Stichting ART zijn vertegenwoordigers van RAI Vereniging, verschillende verzekeraars, SKG-IKOB en ook de ANWB zelf aanwezig.

 

 

Genoeg redenen voor de ANWB Slotentest

De reden waarom de Algemene Nederlandsche Wielrijders Bond (ANWB) de slotentest voor fietsen en e-bikes met enige regelmaat uitvoert, moge duidelijk zijn. Fietsendiefstal is, sinds de tweewieler een vast onderdeel is van ons dagelijks bestaan, al van alle tijden. En met de grote toename van het aantal dure elektrische fietsen zoals de speed pedelec, fatbike, stads e-bikes en vele andere sportieve e-bike varianten, is de schadepost intussen zelfs enorm.

Groeiende cijfers fietsendiefstal
En niet alleen enorm, maar ook nog eens zeer sterk groeiende, zo blijkt uit cijfers van de politie en de ANWB. Zo nam bij de ANWB in 2022 het aantal gemelde fietsdiefstallen toe naar 11.000; haast een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvóór. Het gemiddelde geclaimde bedrag per gestolen bike ligt er inmiddels al op méér dan 2000 euro. En de totale jaarlijkse schade voor verzekeraars ligt, anno 2024, al ruim boven de 50 miljoen euro. Reden voldoende voor de ANWB om per 1 maart 2024 in de voorwaarden van de e-bike anti-diefstalverzekering het gebruik van een tweede slot met keurmerk ART-2 te verplichten.

In totaal ruim een half miljoen slachtoffers
De hiervoor genoemde cijfers hebben betrekking op gemelde fietsdiefstallen bij de ANWB en de geschatte totale schade voor alle verzekeraars. Besef dat het totaal aantal gevallen van (ook niet gemelde) diefstallen van fiets en elektrische fiets nog impactvoller zijn. Zo wordt al een paar jaar gesproken over jaarlijks ruim méér dan 500 duizend Nederlanders die het slachtoffer van een dergelijke ontvreemding zijn. Een ander relevant getal is de grote toename van het aantal gestolen e-bikes: al 75 procent méér in het jaar 2022 ten opzichte van 2020.

 

Deze sloten komen als beste uit de test

Terug naar de ANWB Fietsslotentest. Voor de editie van 2022 testte de bond twintig sloten, opgebouwd uit twaalf modellen met het ART-2 keurmerk en acht modellen met het ART-3 keurmerk. Deze sloten zijn ontwikkeld door merken als ABUS, AXA, Trelock, HEMA, Kryptonite en Falkx. De testresultaten beoordelen zoals eerder in dit artikel vermeld vooral het onderscheid in dagelijks gebruiksgemak, aangezien de toegekende ART-2 en ART-3 keurmerken al veel zeggen over (onder andere) de braakbestendigheid.

Best geteste lichter slot

ART-2: in deze categorie bevinden zich de meest gebruikte fiets- en e-bike. ART-2 sloten zijn wat lichter en gebruiksvriendelijker dan een ART-3 slot. Ze zijn wel iets minder sterk, maar bieden nog altijd een uitstekende basisbeveiliging aan, zeker in rustigere, diefstalveiligere gebieden. Het standaard ringslot bijvoorbeeld heeft twee ART-sterren. Alleen dat ringslot gebruiken is echter zeker niet genoeg. Alleen een goed toegepast, flexibel tweede slot (ART-2 of ART-3) bereidt de fiets pas echt voor op kwaadwillende passanten. Daarover later méér.

De ABUS IVEN Chain 8210 is in de categorie ART-2 fietssloten en e-bike sloten de ANWB Testwinnaar.

ANWB Testwinnaar beste ART-2 fietsslot


Best geteste zwaarder slot

ART-3 sloten zijn nog sterker dan de ART-2 sloten. Wel zijn ze iets zwaarder, en daarmee iets minder gebruiksvriendelijk. Een ART-3 kettingslot heeft bijvoorbeeld dikkere schakels dan een ART-2 variant. Zeker de duurdere e-bikes, zoals de speed pedelec, maar ook de brommer en scooter, varen wel bij bescherming met een slot uit deze anti-diefstalcategorie. Zeker in gebieden met hoog risico op diefstal, zoals in de drukke stad en bij het station, is een ART-3 de juiste keuze. Ook hier geldt: gebruik naast het ene (ART-3) slot ook altijd een tweede (minimaal ART-2) slot!

De ABUS IVY Chain 9210 is in de categorie ART-3 fietssloten en e-bike sloten de ANWB Testwinnaar.

ANWB Testwinnaar beste ART-3 fietsslot


Andere sloten uit de ANWB test

Dit zijn alle testresultaten in de categorie ART-2 fiets- en e-bike sloten. De scores reiken van 1 (laag) tot 5 (maximaal).

ABUS - IVEN Chain 8210 4,5  Testwinnaar
Lynx - Stelix 4,4
Falkx - Kettingslot Extra Sterk 4,3
HEMA - Ketting met vast slot 4,2  Voordelige keus Zie ook: iets langer uitstekend alternatief
AXA - Linq 4,2
TRELOCK - BC 680 4,1
VINZ - Salado 4,0
Pro-Tect - Cubic 3,7
AXA - Fold Ultra 3,5
TRELOCK - FS 580 TORO 3,5
Kryptonite - Evolution 790 Folding Lock 3,5
ABUS - Bordo 6500K 3,2

 

Dit zijn alle testresultaten in de categorie ART-3 fiets- en e-bike sloten. De scores reiken van 1 (laag) tot 5 (maximaal).

ABUS - IVY Chain 9210 4,5  Testwinnaar
AXA - Linq Pro 4,2
Decathlon - Elops 920L ART 3 4,0
Kryptonite - Evolution 1090 Integrated Chain 4,0
VINZ - Jannu 3,4  Voordelige keus Zie ook deze alternatieven
Simson - Mighty 3,4
Pro-Tect - Opal 3,3
Citycat - Kettingslot ART 3 3,1


Bron: Testresultaten ANWB Slotentest.

Toelichting op de gebruikte ANWB testmethoden

Aan het begin van dit artikel stipten we de factoren aan waarop de ANWB Slotentest de beoordeling van het dagelijks gebruiksgemak heeft gebaseerd. Namelijk op het gemak van openen en sluiten van het slot, het vastzetten ervan aan hek of paal, het meenemen ervan, op de slijtage bestandheid van de slothoes, evenals op het gewicht van het slot. Deze vijf ANWB sloten-beoordelingscriteria als het gaat om praktisch gemak, lichten we hier toe.

Openen en sluiten

Wat betreft de resultaten van de test met openen en sluiten: geen enkele van de twintig sloten uit de ANWB Slotentest had veel moeite daarmee. Hooguit was er een paar keer proberen voor nodig. Alleen de Citycat bleef nog wat stroef.

Automatische klikvergrendeling
Een meerwaarde is vaak ook de automatische klikvergrendeling: steek het uiteinde van de kabel in het slot en deze klikt vanzelf vast. Van de kettingsloten uit de ANWB test zijn de Lynx, de ABUS Iven en de Pro-Tect van deze vergrendeling voorzien. Hetzelfde geldt voor de vouwsloten in deze slotentest van de merken Kryptonite, AXA en Trelock.

Openen
Het sluiten is één, maar wat valt er te zeggen over het openen? De meeste sloten gaan direct open na het omdraaien van de sleutel. Wel zo gemakkelijk, op zich. Echter, omdat de zware ketting er dan zo uitvalt, is dit niet altijd een meerwaarde, aangezien dit krassen aan het lak kan veroorzaken en ook het bezeren van het lichaam. Daarom is het veiliger als dit direct openen níet gebeurt; en dat is het geval bij de volgende sloten uit de ANWB Slotentest: de drie sloten van ABUS. Namelijk de beide ANWB Sloten Testwinnaars (de IVEN Chain 8210 en de IVY Chain 9210) en het ABUS vouwslot.

 

 

Vastzetten aan de vaste wereld

Een tweede slot is essentieel voor het tegengaan van diefstal van de fiets of e-bike. Maar alleen als deze eenvoudig genoeg is om de tweewieler daarmee aan de vaste wereld vast te zetten. Het is dan ook een bepalende factor in de ANWB Fietsslotentest: welke sloten kunnen gemakkelijk én door het frame én door het voorwiel én om het paaltje (of fietsenrek)?

Ketting van minimaal 90 centimeter
De lengte van het slot moet daarvoor meestal minimaal 90 centimeter zijn. Daarmee kom je al gauw uit op een kettingslot, en niet op een vouwslot. De vele schakels van een kettingslot van zes centimeter per stuk bieden hiervoor meer mogelijkheden dan het beperkte aantal vouwdelen van het vouwslot. Bovendien is er nog een voordeel van het kiezen voor een kettingslot: voor een vouwslot betaal je al gauw 100 euro méér.

Meenemen van het slot (van best een gewicht)

Een fiets of e-bike op slot zetten? Daarvoor moet je natuurlijk op elke plek en op elk moment een slot bij de hand hebben. Met een ringslot is dat geen issue: ziedaar het grote voordeel van dat type slot. Maar hoe zit het met het tweede slot zoals het kettingslot of vouwslot? Deze moet je immers zelf mee zien te nemen. Daarom heeft de ANWB Fiets & E-Bike slotentest ook gekeken naar het gemak dáárvan.

Vouwslot is makkelijk mee te nemen in een houder
Een ART-2 of ART-3 slot zoals een vouwslot of zeker een kettingslot weegt al gauw ruim één tot zelfs zo’n drie kilo. Het vouwslot is meestal iets lichter en heeft nog een ander voordeel: je kunt deze makkelijk meenemen op de fiets, zoals in een vaste houder daarvoor op het frame. Daarmee zit het op de fiets of e-bike geenszins in de weg. Het vouwslot meenemen kan ook met een straphouder. Daarbij wijst de ANWB Test de straphouders van het ABUS-vouwslot echter aan als erg fragiel, en de straps van de zeer vergelijkbare vouwsloten van de merken Kryptonite, AXA en Trelock als veel sterker.

 

 

Is het kettingslot strak om zadelpen of frame te wikkelen?
Hoe zit het met het kettingslot? Deze wikkel je om bijvoorbeeld de zadelpen of ergens om het frame. Liefst zo strak mogelijk, voor zover de hoogte van het zadel, de diameter van de zadelpen en de vorm van de fiets het toelaat.

Afhankelijk
Uit de ANWB Slotentest komt, al met al, naar voren dat het uitvinden van de beste methode voor het onderweg meenemen van een kettingslot, vooral persoonlijk is. Hoe dit het beste te kunnen doen, hangt af van de fiets / e-bike, het zadel en wat je er verder nog standaard op meeneemt.

Let op de omvang van het slothuis
Een aandachtspunt daarbij is wel het slothuis. Is dat gedeelte met cilinder erg fors? Dat maakt het lastiger om het kettingslot strak om het frame of om de zadelpen te wikkelen. Voorbeelden van kettingsloten met een groot slothuis in deze ANWB Test die daardoor méér kunnen zwaaien en zo ook het lak kunnen beschadigen, zijn de Pro-tect Opal, de Vinz Jannu en de Trelock BC 680.

Slijtage van de slothoes

Tot slot de slothoes, ofwel de sok van – meestal – het kettingslot die om de stalen schakels heen zit. Deze sok is er niet voor niets: het dient ter bescherming van het lak. In een speciaal laboratorium deed de ANWB hiervoor een test waarbij de uitkomsten expliciet uiteenliepen: hetzij de sok voldeed prima, hetzij juist niet. Veel van de geteste kettingsloten hebben een uitstekende hoes die eenvoudig jaren- en jarenlang mee zal gaan, hand in hand met de levensduur van de fiets zelf. Een deel van de hoezen echter slijt duidelijk veel sneller door.

Conclusie

Elk van de twintig geteste sloten voor fiets en e-bike biedt een solide beveiliging, wat verklaart waarom ze allemaal minimaal ART-2 gecertificeerd zijn. Desalniettemin zijn er aanzienlijke verschillen in gebruiksgemak bij deze essentiële 'tweede sloten'. Ook de kwaliteit van de slothoes varieert sterk. Het valt op dat de prijzen niet altijd een indicatie zijn van de prestaties. Zo bieden de dure vouwsloten weinig gebruiksgemak bij het vastzetten van de tweewieler. Opmerkelijk is dat het budgetslot van de HEMA zelfs de hoogste score behaalt wat betreft de slijtvastheid van de kettinghoes.

 


De prijzen variëren aanzienlijk. De beide Testwinnaars, de ABUS IVEN Chain 8210 (in de categorie ART-2) en de ABUS IVY Chain 9210 (in de categorie ART-3), rechtvaardigen zeker hun hogere prijs (vooral wanneer ze met korting verkrijgbaar zijn, zoals te zien is op deze pagina met ABUS IVEN en IVY sloten). Benoemd tot Voordelige keuzes zijn het HEMA kettingslot (ART-2) en de VINZ - Jannu (ART-3).

 

Lees meer
Filter uw producten












SALE ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 85cm ART-2
ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 85cm ART-2
De ABUS Iven Chain 8210 is een kettingslot dat voldoet aan de strenge eisen van uw fietsverzekering. ✓ ART 2 gecertificeerd en winnaar ANWB Slotentest.

€54,95 €46,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 110 cm
ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 110 cm
IJzersterk ABUS kettingslot met een lengte van 110 centimeter met gebruiksvriendelijke symmetrische sleutel, met ART-3 keurmerk. Voor een goede beveiliging bij een hoog diefstalrisico.

€99,95 €81,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 met ART-3 keurmerk (85cm)
ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 met ART-3 keurmerk (85cm)
Fietsparadijs.com levert dit ABUS Ivy Chain kettingslot in de maten 85cm, 110cm, 140cm en 170cm. Met ART-keurmerk en testwinnaar van de ANWB slotentest.

€89,95 €74,95

Informatie
Lynx Kettingslot Stelix 110 CM - 8,3 MM - ART-2
Een slot met een mooie lengte van 110 centimeter, een stevige ketting met een diameter van 8,3 millimeter, een beschermhoes en vaste kop. Inclusief drie sleutels. Winnaar 2e plaats in de ANWB-slotentest en toch heel betaalbaar!
SALE Pro-tect Kettingslot Opal ART-3 120 CM
Pro-tect Kettingslot Opal ART-3 120 CM
Fietsslot, brommerslot, scooterslot? Wat u wilt. Dit krachtige ART-3 slot van uitstekende kwaliteit is 120 centimeter lang, heeft auto-clickvergrendeling, een beschermhoes van nylon en twee reservesleutels. Deze Opal is er voor een mooie Pro-tect prijs!

€39,95 €34,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 met ART-3 keurmerk (170cm)
ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 met ART-3 keurmerk (170cm)
Fietsparadijs.com levert dit ABUS scooterslot in de maten 85cm, 110cm, 140cm en 170cm. Met ART-keurmerk 3 en als beste getest in de ANWB Slotentest! Dit slot is uitermate geschikt voor het bevestigen van uw bakfiets aan de vaste wereld.

€119,95 €89,95

Informatie
SALE Pro-tect Kettingslot Opal ART-3 100 CM
Pro-tect Kettingslot Opal ART-3 100 CM
Fietsslot, brommerslot, scooterslot? Wat u wilt. Dit krachtige ART-3 slot van uitstekende kwaliteit is 100 centimeter lang, heeft auto-clickvergrendeling, een beschermhoes van nylon en twee reservesleutels. Deze Opal is er voor een mooie Pro-tect prijs!

€34,95 €32,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 140 cm ART-2
ABUS Kettingslot Iven Chain 8210 140 cm ART-2
De Iven Chain is een kettingslot van ABUS met een lengte van 140 cm. Met flexibele kettingsok, 8 mm vierkante schakels en ART-2 keurmerk. Winnaar ANWB Slotentest 2022!

€79,95 €69,95

Informatie
SALE ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 met ART-3 keurmerk (140cm)
ABUS Kettingslot Ivy Chain 9210 met ART-3 keurmerk (140cm)
Fietsparadijs.com levert dit ABUS scooterslot Ivy Chain in de maten 85cm, 110cm, 140cm en 170cm. Met ART-3 keurmerk en testwinnaar in de ANWB-slotentest!

€109,95 €87,95

Informatie
SALE Pro-tect Kettingslot Opal ART-3 150 CM
Pro-tect Kettingslot Opal ART-3 150 CM
Fietsslot, brommerslot, scooterslot? Wat u wilt. Dit krachtige ART-3 slot van uitstekende kwaliteit is 150 centimeter lang, heeft auto-clickvergrendeling, een beschermhoes van nylon en twee reservesleutels. Deze Opal is er voor een mooie Pro-tect prijs!

€44,95 €39,95

Informatie
Pagina 1 van 1